17.04.2015 Воронеж (День 2): стадіони «Кристал» і «Буран»

Сонце вже зійшло над містом, невиспані воронежці поспішали на свої роботи. Я ж, перебуваючи в напів-тисячі кілометрів від вантажу своїх турбот і відповідальностей, поки інші працювали, насолоджувався неробством. Мабуть вантаж цей був на стільки великий, що тепер, позбувшись від нього, мене мало не здувало з Північного моста по якому я прямував до спорткомплексу «Кристал».

Спорткомплекс «Кристал»

На території цього спорткомплексу базується «СДЮСШОР №14», що включає в себе секції з футболу, волейболу та важкої атлетики. Займаються в цій школі спортсмени неодноразово ставали чемпіонами та призерами міських та обласних змагань.

Займаються в цій школі спортсмени неодноразово ставали чемпіонами та призерами міських та обласних змагань

Найбільш яскравою з усіх виглядає волейбольна команда «Кристал». Команда була створена в 1984 році і представляла науково-виробниче об'єднання «Електроніка». Провівши 4 сезони в другому за силою дивізіоні, але не домігшись серйозних успіхів, після закінчення сезону 1987/88 років команда розпалася. У 1993 році на базі «ДЮСШ №14» команда була відтворена і тепер активно пилить у 2-4 дивізіонах волейбольного першості.

У 1993 році на базі «ДЮСШ №14» команда була відтворена і тепер активно пилить у 2-4 дивізіонах волейбольного першості

Одним з найбільш яскравих особистостей, які засвітилися в клубі можна назвати знаменитого волейболіста і тренера, олімпійського чемпіона Москви-1980 В'ячеслава Олексійовича Зайцева, а так само Віктора Щекалюк і Євгена Горчанюк, пограти в збірних України і Казахстану. Футбольна галявина спорт-комплексу має штучне покриття і навіть невелику трибуну, хоча в цілому особливого інтересу не викликає.

Футбольна галявина спорт-комплексу має штучне покриття і навіть невелику трибуну, хоча в цілому особливого інтересу не викликає

Стадіон «Буран»

Наступним пунктом був стадіон «Буран». До недавнього часу стадіон належав ВАСО (Воронезьке авіаційно літакобудівне товариство). Саме на цьому підприємстві, незважаючи на особливий секретний статус мало не до кінця 70-х років минулого століття, народилися регіональні флагмани в ігрових видах спорту - футбольний клуб «Факел» та хокейний «Буран».

«Факел» (який назвався тоді «Крила Рад») приймав своїх суперників на цьому стадіоні в довоєнні роки. У післявоєнні роки команда переїжджає на «Труд», а на цьому стадіоні залишається заводська команда «Буран», яка брала участь в чемпіонаті РРФСР серед команд КФК. Пізніше тут пограє ще молодіжна команда «Факела». Крім футболу на «Бурані» були секції велоспорту, штанги, легкої атлетики та настільного тенісу.

Довгий час ходили чутки про те, що на місці стадіону може з'явитися нове елітне житло, але в минулому році ВАЛТ і уряду області вдалося домовитися про передачу арени в адміністративну власність і збереженні спортивного профілю споруди. Чи виграє від цього стадіон або дерев'яні трибуни так і залишаться доживати свій вік покаже час.

Джерело + ще парочка фото: http://groundhopping.ru/2016/02/voronezh-stadiums/