А молочних річок ми так і не побачили ...
11 жовтня 2016, 11:23 Переглядів:
На Яготинському маслозаводі пройшла перша екскурсія для споживачів
На заводі вирішили відкрити всі секрети і пустили першу екскурсію для тих, хто захотів подивитися, як тут виробляється молочна продукція. В першу партію зібралося 32 бажаючих, в тому числі дев'ять дітей, молодшому з яких було 6 років.
Прямо в автобусі по дорозі в Яготин знайомимося з правилами безпеки. А вже перед самою екскурсією знімаємо з себе все зайве, аж до прикрас. До речі, як на мене, так зовсім зайві рухи тіла, адже на виробництві не виявилося ні відкритих чанів, ні бідонів, де б ми могли упустити сережки. Але правила є правила ...
Ми одягаємося в одноразові халати, шапочки та бахіли і вирушаємо звивистими коридорами на екскурсію. Правда, для дітей не знайшлося відповідної за розміром одягу, так що малюки прекумедно виглядали в величезному для них захисному обмундируванні.
Молоко від населення не приймають
Проводить екскурсію по "Чумацькому шляху" сам глава правління Яготинського маслозаводу Олександр Сіренко, який тут працює вже 25 років.
Перша зупинка - приймання молока, де ми зверху спостерігаємо за величезними блискучими цистернами-рефрижераторами, які приїжджають на підприємство. Тут все відбувається автоматично, крім паркану зразків лаборантом.
Щодня на завод надходять 400 тонн молока, яке за добу перетворюється в 88 найменувань продукції: кефір, молоко, ряжанка, йогурти, геролакт, закваски, сир, масло і какао різної жирності і фасування.
До речі, молоко від населення Яготинський маслозавод не приймає - вимоги до якості сировини підвищені. А везуть на завод молоко тільки з певних сертифікованих великих молочних господарств, які досить жорстко перевіряються. До того ж після завантаження люки опечатуються і опломбуються, так що міф про те, що молоко по дорозі може бути розведено, не відповідає дійсності.
Цистерни-холодильники доставляють молоко в перші дві години після надою. Так що навіть якщо з машиною щось трапиться, молоко в холоді буде спокійно чекати ремонту.
А після викачування молока ємності автоматично обробляються. Миються кілька годин спеціальними слаболужним і слабкокислим розчинами, сушаться, опломбуються - і знову відправляються за сировиною.
Якщо сировина неякісне, його відправляють виробникові
Як тільки молоко привозять, його відразу перевіряє лабораторія за всіма показниками. І якщо воно не відповідає якості, то просто відправляється назад виробникові. І кілька таких випадків було.
- Ми щодня купуємо молока на суму 490 тис. Грн, - уточнює Сергій Каліберов, глава Ради директорів Групи компаній "Молочний альянс", куди входить і Яготинський маслозавод. - Так навіщо даремно такі гроші витрачати і приймати неякісну продукцію?
Ми хотіли, щоб люди своїми очима побачили наше виробництво і зробили свої висновки. І такі екскурсії вирішили робити для того, щоб кожен бажаючий міг побачити наше виробництво і розвіяти міфи про те, як робиться масло і що додається в молоко.
Сергій Каліберов, глава Ради директорів Групи компаній "Молочний альянс"
До речі, дитячу продукцію випускають на окремому провадженні в с. Згурівка, що в 25 км від Яготина. І вимоги до якості сировини і самої продукції ще більш безжалісні. А виробництво побудовано таким чином, що, наприклад, якщо під час пастеризації молоко не підігріють до температури в 135 градусів, воно тут же автоматичні зливається в каналізацію.
А ми тим часом проходимо шлях молока далі. У закритих тисячотонні блискучих танках воно фільтрується, пастеризується і сепарується, тобто розділяється на вершки і знежирене молоко. І потім по трубах відправляється на переробку - з якоїсь частини роблять сметану, йогурт, кефір, додаючи автоматично певну закваску.
Сир тут робиться в найбільшому в світі сирному цеху
Наш екскурсовод Олександр Сіренко особливо пишається сирним цехом - звертається до нього найбільшим в світі. Хоча, тут він трошки лукавить. Адже сир воліють вживати тільки в наших краях, Європа з Америкою, так само як і інші країни, таку продукцію не їдять, вважаючи за краще сир, стало бути, в світі його просто не виробляють. Але фактично він має рацію - в цьому цеху стоять десять 100-тонних танків, де і народжується сир, і такого ви не побачите більше ніде в світі.
Технологія виробництва тут теж, можна сказати, стара, дідівська, але в сучасній промислової інтерпретації. Сквашеного сировину у великих танках підігрівається, білок відокремлюється від сироватки і отримуємо сир.
На жаль, сам процес до кінця ми не побачили, оскільки продукт буде готовий тільки до вечора. Залежно від жирності сировини виходить або знежирений сир, або жирністю 5% і 9% - все згідно ДСТУ. Потім в сир додається курага або родзинки, фасується - і на склад.
А цінну сироватку, яку раніше просто зливали, на "Яготинському маслозаводі" перетворюють на сухий порошок. У минулому році 300 тонн цієї продукції продали в Японію. Але ж у японців стандарти якості набагато жорсткіше, ніж у нас.
Масло збивають з вершків - і нічого більше
І ось ми потрапляємо в один з найбільш легендарних цехів на заводі - туди, де виробляють масло. Яготинське славиться ще з радянських часів, коли поставлялося воно і для космонавтів, і для спортсменів-олімпійців, і на всі літаки "Аерофлоту".
Сюди по трубопроводу надходять жирні вершки, отсепарирован на самому початку технологічного циклу. А потім в спеціальних машинах їх просто механічно збивають, як і раніше це робили. Тільки тепер цей простий процес виробляють у великих сучасних маслоробках німецького виробництва.
Причому, в одних і тих же ємностях можна робити масло різної жирності, просто збільшивши тривалість та інтенсивність збивання. В процесі відділяється масло - молочний жир і волога - пахта. Тобто, як нам пояснили, масло 82,5% жирності складається з 82,5% молочного жиру і 17,5% води. Те ж саме і з маслом меншої жирності, просто в його складі буде більше вологи і менше жиру. І більше - жодних добавок.
- Наше масло завжди було чистим і якісним, ми ніколи не завозили ніяких рослинних жирів, - запевняє наш гід Олександр Сіренко. - І якщо мені таке запропонують, я покладу на стіл заяву про звільнення. Не можна бруднити чесне ім'я такого знаменитого виробника!
Завод зберігає арбітражні зразки всієї своєї продукції
А ось і цех готової продукції, куди звозять все 88 найменувань за все, що зробили за день, і звідси вся продукція відправляється в магазини. Ми тут не дуже затрималися, оскільки в цеху підтримують температуру в два градуси тепла. Це для того, щоб зберегти продукти в потрібному якості.
Тут же в окремих шафах зберігаються і так звані арбітражні зразки. Виявляється, з кожної виробленої партії відбираються декілька зразків, і вони тут стоять до тих пір, поки не закінчиться термін зберігання. Якщо раптом у когось виникають питання щодо якості, ці зразки можна перевірити.
Тут же нам запропонували провести експеримент - вибрати будь-який молочний продукт і відвезти його на перевірку. Довго вмовляти не довелося - особливо допитливі екскурсанти відібрали по два зразки - це були сметана, молоко, полуничний йогурт, закваска з висівками, масло, кефір і сир. Їх опечатали і в спеціальних контейнерах, разом з представниками заводської лабораторії, повезли здавати на експертизу в дві київські незалежні лабораторії. Вартість однієї такої експертизи обійшлася в 14 тис. Грн - досить дороге задоволення вийшло.
До речі, як показала експертиза, нічого зайвого в молочної продукції Яготинського маслозаводу не виявлено - ні рослинних жирів, ні антибіотиків, ні бактерій групи кишкової палички, та й жирність в нормі.
Завершилася екскурсія дегустацією всього, що виробляє маслозавод. Правда, діти хоч і були в захваті, але не приховували розчарування - вони так і не побачили молочні ріки, адже весь шлях молока тут прихований в блискучих трубах. Молоко, кефір і йогурт їм вперше на екскурсії зустрілися вже на конвеєрі, у вигляді готової продукції, та на дегустації. Зате дорослі були задоволені. Вони не побачили ніяких відкритих чанів, де можна набодяжіть чого завгодно. Такого на сучасному підприємстві просто немає за визначенням.
Цікаві цифри:
- Яготинський маслозавод про-нищить продукцію вже 60 років.
- Завод може переробити 500 тонн молока.
- Сьогодні випускають 88 найменувань продукції.
- За останні 12 років продажі виросли в 13,5 разів.
- Щодня звідси розвозять продукцію від 40 до 44 фур.
- Щоб отримати 1 кг масла, потрібно переробити 22 літри молока.
- На одну тонну сиру йде 6-7 тонн молока.
Перевірка показала - нічого зайвого в продукції не виявлено
Дослідити вирішили найпопулярнішу продукцію: молоко 2,6%, закваску з висівками і злаками, кефір 2,5%, сметану 21%, йогурт з ароматом полуниці 1,5%, сир домашній нежирний і масло селянське 73% жирності. Перевіряли продукцію дві сертифіковані українські лабораторії - ДП "Всеукраїнський державний науково-дослідний центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів (ДП" Укрметр-тестстандарт ") і випробувальний центр державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.
Шукали антибіотики і рослинні жири. А ще перевіряли за фізико-хімічними показниками - яка жирність продукції і мікробіологічними показниками - чи всі корисні молочнокислі бактерії присутні і чи немає зайвих - патогенних мікроорганізмів. Обидві установи, вивчивши продукцію Яготинського маслозаводу, видали вердикт - вся продукція відповідає нормам: жирність відповідає тій, що значиться на упаковці, в продукції не виявлено ні рослинні жири, ні антибіотики, ні бактерії групи кишкової палички.
Всі бажаючі можуть ознайомитися з протоколами експертизи на сайті підприємства.
Ольга СОЛОМКА
Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram
молоко, масло , сир , продукція , кефір , йогурт , молочний альянс , Яготинське , Сіренко , вершки , Каліберов
Ви зараз переглядаєте новина "А молочних річок ми так і не побачили ...". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"
Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
Орфографічна помилка в тексті:
Послати повідомлення про помилку автора?
Виділіть некоректний текст мишкою
Дякуємо! Повідомлення відправлено.
Так навіщо даремно такі гроші витрачати і приймати неякісну продукцію?