Ціни на продукти в Україні: де дешевше борщ
За першу половину листопада в ряді регіонів країни трохи подешевшали продукти - про це говорять дослідження Держстатистики про роздрібні ціни, що проводяться кожні 10 днів. Перш за все це стосується м'яса, борщового набору і яєць. Для більшої наочності динаміки цін "Сегодня" вирішила, скільки коштує борщ у різних регіонах країни. А також з'ясувала, якими будуть ціни на борщовий набір до початку зими і як заощадити.
ДЕ БОРЩ ДЕШЕВШЕ. Як видно з інфографіки, ціна головного першого страви країни залежить насамперед від вартості м'яса, а найдорожче воно в столиці. За кіло свинини в Києві доведеться викласти на 12 грн (74,22 грн / кг) або майже на 20% більше, ніж на Тернопільщині, де каструля борщу найдешевша. Свій внесок внесли і овочі, вони в столиці на 25% дорожче, ніж на заході країни. В інших регіонах ціна борщу на сьогодні нижче київської на 2-10%. Однак з урахуванням найвищої середньої зарплати в головному місті України (8705 грн / міс.) Виходить, що кияни можуть за зароблені гроші зварити 304 каструлі умовного борщу, а тернополяни (3803 грн / міс.) - всього 165 каструль.
ПРОГНОЗ. Аналітики проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти" підрахували, що овочі борщнабора, подешевшали в листопаді на 15,1%. "Ціни на всі позиції борщового овочів і на картоплю в даний час низькі, що робить продажу не дуже вигідними для виробників. Тому аграрії реалізують продукцію переважно за крайньої необхідності або для виконання контрактів. Але, незважаючи на це, споживачі не прагнуть заготовити овочі про запас" , - зазначає керівник проекту Тетяна Гетьман. Експерт Українського клубу аграрного бізнесу Євген Дворник прогнозує, що овочі борщового набору ще приблизно місяць залишаться дешевими і лише до Нового року можливе зростання цін на них на 3-5% або на 10-20 коп. / Кг. А ось м'ясо подорожчає ще мінімум на 10% (6-8 грн / кг).
ГОСПОДАРКИ. Наші читачі поділилися секретами економії при покупці продуктів. Так, киянка Катерина Бурлюк радить класти в борщ не тільки м'ясо, але і свинячий хвіст, який втричі дешевше, а також закупити зараз м'ясо, поки воно не подорожчало, розрізати на порції і заморозити. А Владислава Трубачова заморожує заздалегідь нарізані порційні борщового набору. "Поки овочі дешеві, зроблю такі запаси - і в морозильну камеру. Зекономлю не тільки на овочах, але і збережу час і гроші, які довелося б витратити на щотижневі поїздки по ринках і магазинах", - говорить Владислава.
Всі подробиці в спецтемі інфографіка
Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram
Підписуйтесь на нашу розсилку