Гід гурмана, Страви національної кухні в Мінську, Кафе і ресторани, Білоруське меню, М'ясо, Овочі, Чемпіонат світу з хокею 2014, ЧС-2014, Меню, Апетит, Туризм, Громадське харчування, Деруни, Мачанка, Піца, Суші, Їжа, Мінторг
У ряді закладів, які радять відвідати туристам (список додається), білоруські страви лише намагаються конкурувати з «імпортними».
Нічого не поробиш: закладів з чисто білоруською кухнею в столиці Білорусі катастрофічно мало. Незважаючи на зусилля Мінторгу і місцевої влади. Ну не доросла поки наша країна до рівня Італії або Японії, чиї піца і суші нині присутні у нас на кожному кроці.
На сайті Національного агентства по туризму з'явилася інформація про наявність в Мінську об'єктів громадського харчування, «що спеціалізуються на виробництві страв білоруської національної кухні». Справжність наведених відомостей не викликає сумнівів: рідні шлунку кожного місцевого жителя деруни, дихають жаром сковорідки з м'ясом і овочами і інші місцеві гастрономічні принади в меню дійсно присутні. Однак тим, хто вирішить показати приїхали здалеку гостям національний колорит, потрібно, як то кажуть, сім разів відміряти. Бо в багатьох закладах, включених в список, страви білоруської кухні - всього лише одна з численних складових частин меню.
Завсідники кафе і ресторанів Мінська і самі прекрасно знають: часто страви Білорусії кухні в закладах з традиційним меню є сусідами з стравами т.зв. «Європейської кухні». оглядач порталу www.interfax.by перевірив по рекламі закладів: не менше 60% з представлених в переліку позиціонують себе саме так. До речі, білоруські страви від «європейських» не завжди і відрізниш.
Втім, зусилля влади не були марними. З наведеного нижче списку видно, що в Мінську є куди зводити гостей. Але при цьому в ряді випадків потрібно бути готовим до пояснень: вас можуть запитати, чому рульки, ребра і крила відносяться до національних страв Білорусі. Точно такі ж можна покуштувати в Чехії і Німеччини, і місцеві кухарі теж будуть бити себе в груди, стверджуючи, що це їх національне надбання.
Отже, гід по національній кухні в Мінську.
- Бар «Пічки-лавочки»: пр-т Незалежності, 22. Основна частина страв готується на відкритому вогні.
- Ресторан «Мирський замок»: вул.Міській Вал, 9. Стейк-хаус з замковим інтер'єром і Старобілоруська кухнею в сучасній подачі. Споживачам подаються страви з качки і свинини, суп в хлібній чаші, старовинні напої «Крамбамбуля» і «Медовуха» і ін.
- Кафе «У Франциска»: пр-т Незалежності, 19. Зали стилізовані під старовинний замок XVIII-XIX століть. В меню - деруни, грибна юшка, мачанка, свинячі реберця.
- Ресторан «Кам'яниця»: вул.Першотравнева, 18. Виключно традиційні страви білоруської кухні.
- Кафе «У гаспадинi»: пр-т Любимова, 26. Інтер'єр виконаний в стилі заміського будинку.
- Ресторан «Радзивиловский»: вул.Л.Українки, 22. Білоруські блюда, в тому числі деруни з різноманітними соусами та добавками.
- Кафе «Трактир на Парковій»: пр-т Переможців, 11. Частина страв готується безпосередньо в торговому залі - в російської печі на дровах і на терасі.
- Кафе «Старе місто»: ул.М.Богдановіча, 19. Основні страви подаються в традиційному національному стилі: на сковорідці і в горщику.
- Кафе «У старого мельника»: ул.Селіцкого, 113. В меню традиційні страви білоруської кухні.
- Кафе «Карчма Старовіленська»: ул.Старовіленская, 2. Розташоване в Троїцькому передмісті. Один з напрямків - білоруські страви з картоплі.
- Кафе «Грюнвальд»: вул.К.Маркса, 19. Страви білоруської кухні, «приготовані традиційним способом».
- Бар «Талак»: ул.Раковская, 18. «Селянський» інтер'єр, білоруські страви «за бабусиними рецептами».
- Кафе «Госцi»: пр-т Незалежності, 25. Декор закладу поєднує в собі свободу пивного бару і шик класичного ресторану.
- Ресторан «Слов'янський кут»: ул.Долгобродская, 2. Страви білорусів та інших народів світу.
- Кафе «Традиції»: ул.Ташкентская, 28/1. Страви білоруської національної кухні: деруни, оладки, грибна юшка, суботні та ін.
- Кафе «Староместний пивовар»: ул.Герцена, 4. М'ясо, приготоване на відкритому вогні. Домашнє пиво.
- Кафе «Староместний пивовар»: вул.К.Маркса, 21.Традіціонние білоруські страви, приготовані «за класичними національними рецептами».
- Кафе «Спадчина»: пр-т Переможців, 23/1. Білоруська домашня кухня.
- Кафе «Містечко»: ул.Казінца, 81/2. В інтер'єрі використано багато дерева. Фірмові настоянки - журавлинна, анісова, спатикач.
- Ресторан «Пан Хмеля»: вул.Інтернаціональна, 11. Ресторан оформлений дерев'яними меблями з барною стійкою. У меню представлена білоруська кухня, а також польська та європейська.
- Ресторан «Гостинний двір»: вул.Радянська, 17. Кухарі ресторану дотримуються традиції і звичаїв у приготуванні страв старослов'янської кухні.
- Ресторан «Вікторія»: пр-т Переможців, 59. Меню представлено стравами білоруської та європейської кухні.
- Ресторан «У Барісича»: ул.Бровкі, 12. Основні страви подаються тут в традиційному національному стилі: на сковорідці і в горщику.
- Ресторан «Полювання»: ул.Шаранговіча, 7. Інтер'єр оформлений в мисливському стилі, тут можна покуштувати страви з дичини, а також страви традиційної національної кухні.
- Ресторан «Старе русло»: ул.Ульяновская, 7. Особливості кухні - приготування страв на відкритому вогні.
- Ресторан «Національ»: готель «Президент Готель», вул.Кірова, 18. У меню широкий вибір страв білоруської кухні.
- Бар-паб «Півняри»: ул.Лобанка, 77. Атмосфера інтернаціональна, проте в меню завжди є страви білоруської кухні - наприклад, сковорідка «Сільська».
- Кафе «Проспект»: пр-т Переможців, 17. Меню складено з популярних страв білоруської та європейської кухні.
- Кафе «Скіф»: пр-т Незалежності, 44. Діє система сезонного меню. Зі страв білоруської кухні - язик відварний з овочами, юшка грибна в хлібній чаші, «гаряча сковорідка» зі свинини з овочами та ін.
- Кафе «Сім'я»: бульвар Тракторобудівників, 5/8. Авторська, білоруська та європейська кухня.
- Кафе «Аустерія Уршуля»: вул.Енгельса, 7. Основний асортимент страв білоруської національної кухні і страви з «кухні Радзивілів»: рулька під соусом, суп з галушками.
- Кафе «Верхнє місто»: пл.Свободи, 4. Інтер'єр першого поверху нагадує часи Великого князівства Литовського. На другому поверсі розкривається тема часу: в стелю вбудовані декоративні годинник, стіни прикрашені цокаючими механізмами. Страви в горщиках, м'ясо кролика, чаклуни, соління, деруни.
- Ресторан-клуб «Садиба»: ул.Філімонова, 24. Три зали «високої білоруської кухні». Заклад розташований в колишній садибі Ванькович.
- Ресторан швидкого обслуговування «Блін'OK» в складі фуд-корти: пр-т Переможців, 84. Різноманітні млинці.
- Ресторан «Кухмістр»: вул.К.Маркса, 40. Заклад білоруської та Литвинський кухні з переважанням страв з картоплі, свинини і грибів.
- Кафе «Агiнскi»: ул.Авакяна, 19. Білоруська кухня «в поєднанні з національними традиціями».
- Кафе «У Янки»: вул.К. Маркса, 21. Традиційні страви білоруської кухні: деруни з різними добавками, чаклуни з відбивною, відбивні зі свинини по-селянськи, мачанка з млинцями, жареніна грибна.
Олександр Нестеров
Фото: melnik.by