Схуднути при цукровому діабеті - можливо?
Цукровий діабет - захворювання, безпосередньо пов'язане з обміном речовин, а точніше - його порушенням. Майже всі хворі на цукровий діабет в тій чи іншій мірі страждають від зайвої ваги, а іноді і ожиріння. У той час, як лікування в основному спрямовано на зниження артеріального тиску і зниження рівня цукру в крові, проблема зайвої ваги не отримує належної уваги. Найчастіше люди, хворі на цукровий діабет, пускаються на будь-які хитрощі, щоб позбутися від зайвих кілограмів. Тим часом, в даному випадку не підходять журнальні дієти і фітнес-вправи, тому що лікування ожиріння і боротьба із зайвою вагою у таких людей повинна відбуватися строго під наглядом лікаря.
Зниження ваги при цукровому діабеті ускладнюється самою хворобою. Проте, рішення проблеми зайвої ваги позитивно позначається і на іншому лікуванні, аж до зведення до мінімуму медикаментозного лікування при лікуванні діабету другого типу. Схуднення в такій ситуації вимагає комплексного підходу, який повинен в обов'язковому порядку включати в себе фізичні вправи і дієтичне харчування.
Ні для кого не секрет, що при цукровому діабеті протипоказано вживання в їжу легкозасвоюваних вуглеводів , Які в надлишку містяться в таких продуктах, як мед, цукор, цукерки, варення, здобна випічка, деякі види фруктів і ягід. Іноді, в особливо важких випадках, рекомендується навіть повністю відмовитися від споживання цих продуктів. Що ж до легких форм діабету, то тут не так строго йдуть справи з солодким, і його іноді можна вживати в невеликих дозах.
Інший тип продуктів, який робить негативний вплив на розвиток цукрового діабету - це продукти, в яких міститься жир. Підвищений рівень жиру в крові сприяє прогресуванню хвороби. Саме тому, дієта хворого на цукровий діабет має обмежувати споживання жірсодержащіх продуктів. Максимальна кількість споживання жиру не повинно перевищувати 40 грамів в день. Важливо пам'ятати, що жири містяться не тільки в оліях та кулінарних жирах, але і в інших продуктах: м'ясі, молочних продуктах, ковбасних виробах і т.п. Тому при розрахунку спожитого кількості жирів слід обов'язково враховувати цей момент, і проводити розрахунки виходячи із загальної кількості спожитих жирів.
До інших видів продуктів, які сприяють розвитку хвороби, відносяться солоні, гострі або пряні страви, смажені страви та консерви. Тому хворим на діабет необхідно з усією строгістю підійти до питання споживання перцю, гірчиці і алкогольних напоїв.
Багато продуктів представляють подвійну небезпеку для хворих на цукровий діабет, тому що одночасно містять багато жирів і вуглеводів. До таких продуктів відносяться морозиво, шоколад, кремові тістечка і торти. Хворим рекомендується не включати такі продукти в свій раціон.
Якщо відкинути в сторону «заборонені» продукти, можна скласти приблизний дієтичне меню для хворих на цукровий діабет, при дотриманні якого можна успішно боротися із зайвою вагою. Отже, до числа дозволених продуктів відноситься чорний або спеціальний діабетичний хліб, добова норма якого не повинна перевищувати 200 грам. Якщо Ви любите перше, то можете приготувати собі овочевий суп на слабкому м'ясному бульйоні або нежирну юшку. Проте, захоплюватися супами не варто - їх можна їсти 1-2 рази в тиждень. Також не варто повністю виключати зі свого раціону споживання м'яса або риби. Хворим на цукровий діабет можна споживати до 100 грам нежирного м'яса або до 150 грам нежирної риби в день.
Споживання хліба можна замінювати або поєднувати зі споживанням круп і макаронних виробів, в останньому випадку зменшуючи порції того і іншого. Переважно використовувати гречану або вівсяну крупи, менш бажані перлова, пшоняна і рисова крупи, а зовсім відмовитися коштує від манної крупи.
Що гойдається овочів і зелені, то слід помірно поставитися до споживання картоплі, буряка і моркви (до 200 грамів в день), а також виключити з раціону пряну зелень. Решту овочів можна вживати без обмежень, також як і зелень, в сирому або вареному вигляді.
Окремо варто згадати яйця, тому що в них міститься досить багато жирів. Їх слід вживати в їжу не більше 1-2 в день, при цьому враховується і використання яєць для приготування інших страв.
джерелом вітамінів на додаток до овочів можуть стати фрукти і ягоди. Головне - вибирати кисло-солодкі сорти і тих, і інших. Вживати можна до 200-300 грам в день.
До вибору молочних продуктів потрібно підійти уважно. Щодо споживання молока краще індивідуально проконсультуватися з лікарем. Сметану, вершки і сир можна вживати зрідка і в дуже невеликих кількостях. Норма кисломолочних продуктів - 1-2 склянки в день. А ось сир потрібно вживати в їжу кожен день в натуральному вигляді або обробці, тому що поряд з вівсянкою, гречкою, висівками і шипшиною він поліпшує жировий обмін і сприяє нормальному функціонуванню печінки.
Пити при цукровому діабеті можна зелений або чорний чай, томатний або фруктово-ягідні соки з кисло-солодких сортів фруктів і ягід.
Дотримуючись подібної дієти в поєднанні з заняттями фітнесом можна істотно знизити вагу і, тим самим, полегшити протікання хвороби.