Варення з брусниці: як варити брусничне варення
Рецепт варення з брусниці на зиму неодмінно повинен бути в домашній кулінарній книзі кожної дбайливою господині, щоб встигнути в сезон заготовити корисне брусничне варення.
У брусничним варення відчувається легка гірчинка від ягід брусниці і саме вона надає неповторний смак домашнього варення. Цією характерною особливістю брусниця відрізняється від решти ягоди.
Варення з брусниці цінується не тільки за чудовий аромат і оригінальний смак ягід, брусничне варення до того ж має високу харчову цінність і корисно для здоров'я людини.
Брусниця має ряд корисних властивостей, внаслідок чого ягоди брусниці надають лікувальний ефект при деяких захворюваннях сечовивідних шляхів, анемії, цукровому діабеті, туберкульозі.
Порада від Чудо-Кухарі. Варення, приготоване з цієї північної ягоди брусниці, взимку допомагає в боротьбі з застудою і грипом, тому, якщо є можливість, обов'язково підготуйте брусничне варення на зиму.
Рецепт варення з брусниці класичний, без додавання яблук, апельсинів і горіхів, так як для лікувальних цілей брусничне варення потрібно варити за традиційним рецептом, де брусниця міститься в чистому вигляді.
Підготовка - 20 хвилин
Час приготування - 20 хвилин
Калорійність - 240 ккал на 100 грам
Інгредієнти для варення: пропорції
- вода - 200 мл;
- брусниця - 3 літри;
- цукор-пісок - 7 склянок.
Рецепт варення з брусниці на зиму
- Ягоди перебираємо, промиваємо і викладаємо в емальовану каструлю.
- Потім заливаємо водою і ставимо на плиту.
- На середньому вогні доводимо до кипіння.
- Варимо ягоди при слабкому кипінні, помішуючи, протягом 15-20 хвилин.
- Після цього цівкою додаємо цукровий пісок, заважаємо.
- Потім доводимо масу до кипіння, знімаємо утворилася пінку.
- Прибираємо каструлю з плити і розливаємо готове варення в чисті, стерилізовані банки.
- Закриваємо варення на зиму капроновими кришками, охолоджуємо.
Зберігаємо готове брусничне варення в прохолодному місці, взимку використовуємо в якості десерту, для прикраси тортів, варіння киселю, додавання в молочні каші , Готуємо корисний морс з варенням з брусниці.
Злегка терпкий, незвичний присмак варення відчувається лише на перших порах, але чим довше варення з брусниці варто в банках, тим в'язка нотка ягід стає менше.
Читай: ЯК ПРАВИЛЬНО ГОТУВАТИ ЖУРАВЛИННИЙ МОРС - рецепт ще одного корисного ласощі.
При більш тривалому зберіганні варення в домашніх умовах взимку, корисне ягідне варення починає втрачати свій яскравий, насичений брусничний колір.
Варення з брусниці, зварене за цим рецептом, з часом стає більш темним, але на смакові і корисні якості домашньої заготовки зміна кольору не впливає.