Новини Руспрес - "Я стирав особисті документи в пральній машині"

Обнальное злочинне співтовариство Стаса Мацелевіча

В Омську заарештовані засновник однієї з найбільших будівельних саморегулівних організацій (СРО) в регіоні Станіслав Мацелевіч і двоє його співробітників. Їх підозрюють в створенні злочинного співтовариства і незаконної банківської діяльності. За версією слідства, дохід угруповання від незаконних банківських операцій склав більше 393 млн руб.
Омський підприємець, який очолює одну з найбільших в регіоні СРО «Перша гільдія будівельників» Станіслав Мацелевіч, його помічник і юрист Євген Лузінскій, а також 28-річна бухгалтер за рішенням Куйбишевського суду були арештовані до 20 серпня [до 20 жовтня.]. З клопотанням про обрання даного запобіжного припиненні до суду звернулося регіональне управління СКР. Пан Мацелевіч і троє його підлеглих звинувачуються в незаконній банківській діяльності (ст. 172 КК РФ) і створенні злочинного співтовариства для вчинення тяжких злочинів (ч. 1 і ч. 2 ст. 210 КК РФ). За даними слідства, незаконний дохід угруповання склав понад 393 млн руб. «Слідство наполягало на обрання даного запобіжного заходу, оскільки обвинувачені протидіяли розслідування - Мацелевіч тиснув на свідків, Лузінскій знищував документи, бухгалтер попереджала свідків про заходи слідства. Також Мацелевіч і Лузінскій намагалися отримати ізраїльське громадянство і сховатися з країни », - повідомили в регіональному управлінні СКР.
В   Омську   заарештовані засновник однієї з найбільших будівельних саморегулівних організацій (СРО) в регіоні Станіслав Мацелевіч і двоє його співробітників [ bk55.ru, 16.09.2015, "Фігурант" справи Мацелевіча "Лузінскій знищував документи в пральній машині" : Тим часом на сьогоднішньому засіданні наслідок зажадало двох місяців арешту для Євгена Лузінского (на фото).

- Обвинувачений може чинити тиск на свідків, давав неправдиві свідчення раніше, звертався за ізраїльським громадянством і може там сховатися, - каже слідчий з ОВС 3-го відділу з розслідування особливо важливих справ СУ СК по Омській області Олександра Меньшикова. - В ході одного з обшуків він спалив документи, а інші помістив в пральну машину і виправ їх. [...]
Сам Євген Лузінскій категорично заперечує свою провину в переведенні в готівку грошей. - Я стирав особисті документи в пральній машині, але ніякі гроші не відмивав, - стверджував Лузінскій. - Ні за яким паспортом ізраїльським не звертався. Я росіянин, а не єврей. Він також розповів про свої численні захворюваннях: псоріаз, гіпертонія, глаукома. А в 2012 році у нього був інсульт зі зниженням розумової діяльності. Крім того, обвинувачений виховує неповнолітню дочку. Однак суд взяв до уваги всі доводи слідства і постановив заарештувати Лузінского до 20 жовтня. Саме до цього часу має завершитися розслідування кримінальної справи. - Врізка К.ру]
За версією слідства, Станіслав Мацелевіч є творцем і керівником злочинної організації, яка з 2011 року займалася переведенням у готівку грошових коштів. До участі в ОПС, йдеться в справі, були залучені, крім юриста Євгена Лозинського, два бухгалтера і експедитор, який перевозив кошти. «Між членами злочинного співтовариства було чіткий розподіл ролей і супідрядність, застосовувалися заходи конспірації від можливого викриття. У своїй незаконній діяльності члени групи використовували не менше 48 створених ними фіктивних фірм , Через які переводили в готівку грошові кошти », - повідомило слідство. Слідчі не виключають, що кількість фігурантів кримінальної справи і сума незаконно отриманого доходу збільшаться в ході розслідування.
[ "Комерційні Вести", 16.09.2015, "Андрій Копєйкін перевіз близько 9 млрд рублів" чорного налу "ОПС Мацелевіча" : 17, вересня відразу два джерела повідомили, що за клопотанням слідчих органів за підтримки прокуратури пізнім ввечері 16 вересня суддя Куйбишевського райсуду Денис Ходоркін прийняв рішення заарештувати до 20 жовтня 2015 року Андрія Копєйкіна. Він, на думку слідчих, є перевізником готівки - і четвертим фігурантом кримінальної справи "чорних банкірів" - ст.210 КК РФ "Організація злочинного співтовариства (злочинної організації) або участь в ньому (ній)".
Сума перевезеного Копєйкін "чорного налу", за оцінкою співрозмовників, становить близько 9 млрд рублів, з яких підозрювані отримували від 5% незаконних комісійних. Офіційно Андрія Копєйкіна в Слідчому комітеті і прокуратурі називають "експедитором" організованого злочинного співтовариства (ОПС). - Врізка К.ру]
У прокуратурі повідомили, що наглядове відомство взяло на контроль хід розслідування кримінальної справи. «Ми підтримали клопотання слідства про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту», ​​- заявили в прокуратурі.
Адвокат Станіслава Мацелевіча Андрій Мотовилов повідомив, що збирається оскаржити рішення суду. «Ми не згодні з пред'явленим обвинуваченням і обраної запобіжним заходом», - сказав адвокат. Телефон адвоката Євгена Лузінского Юлії Бородіхіной в четвер не відповідав.
Юлія Стрільськ

****

Обнальние схеми Мацелевіча

переглянути зображення в повному розмірі


Череда публікацій про арешт гендиректора НП «СРО« Перша гільдія будівельників »Станіслава Мацелевіча і обшуках в його компанії, так само як і наступні спростування, спонукали« Діловий Омськ »розібратися, чому ім'я відомого бізнесмена виявилося в центрі обнального скандалу.
7 і 8 жовтня в омських ЗМІ пройшли дві сенсаційні новини. Перша, опублікована РІА «ОмскПресс», повідомляла про затримання Станіслава Мацелевіча в зв'язку з «підозрами в незаконному переведенні в готівку». Друга, на сайті інформагентства «Омськ Тут», розповідала про візит співробітників Управління економічної безпеки і протидії корупції (УЕБіПК) МВС Росії по Омській області.
Першу новина Станіслав Мацелевіч без праці спростував, відповівши на дзвінок стаціонарного телефону в своєму офісі, коли туди подзвонив кореспондент «ДО». З приводу співробітників поліції, які окупували весь поверх ТЦ «Міленіум», де розташований офіс Першої гільдії будівельників, підприємець заявив, що він «допомагає УВС в розкритті злочину», а візит правоохоронців пояснив «оглядом місця події».
Як припустив один з джерел «ДО», перевірка може бути пов'язана з партнером Станіслава Мацелевіча - власником ритейлової мережі «Нізкоцен» Віктором Шкуренко, який крім іншого є співзасновником ТОВ «Єдиний будівельний банк» (20% часткою), афілійованого з Мацелевічем (20% часткою належать Тетяні Мацелевіч).
За повідомленням начальника УЕБіПК МВС Росії по Омській області Олексія Похиленко, оперативні заходи в «Міленіумі» викликані перевіркою в порядку статей 144 і 145 КПК України за фактом незаконної банківської діяльності стосовно невстановлених осіб.
А слідом тижневик «Комерційні вісті» повідомив, що в офісі Віктора Шкуренко також пройшла виїмка документів і найближчим часом в його відношенні порушать кримінальну справу за переведення в готівку коштів.
Як же так вийшло, що два публічних підприємця - рітейлер і будівельник - виявилися втягнуті в історію в подібному контексті?

уразливі місця


За оцінками експертів, завдяки постійній наявності кеша на руках аграрний і будівельний сектори російського бізнесу найчастіше відчувають потребу у використанні обнальних схем. Скажімо, для скорочення термінів будівництва компанії часом набувають матеріали або послуги в темну за готівку і тільки потім шукають організацію, здатну надати фіктивну рахунок-фактуру. У підприємницькій практиці таких прикладів чимало. В результаті об'єкт зданий в строк, а будівельник має чисту совість і кримінальну справу. Втім, тобто не менше прикладів зловживання номінальними організаціями для зменшення податкового навантаження. Так чи інакше, попит народжує пропозицію.
У такій ситуації власники вільного кеша набувають особливої ​​значущості, будь це великий власник супермаркетів або продавець тютюну, який-небудь гіпотетичний ІП Іванов-Петров-Мельников. Від роздрібної торгівлі у них на руках залишається велика кількість готівки, які треба або інкасувати, що тягне за собою певні витрати, або продавати шалівку, які ще і вивезуть їх самі.
Здавалося б, аграрій / будівельник і ритейлер можуть самостійно знайти один одного, однак ринок народжує прошарок - посередника.

Все дуже просто"


У 2003 році Станіслав Мацелевіч реєструє ТОВ «Юридична фірма« Просто ». Джерела «ДО» вважають, що в цей час підприємець міг займатися продажем фіктивних організацій. Тим більше, що подібна схема виглядає гранично просто. Клієнтами могли виступати фірми, зацікавлені в переведенні в готівку грошових коштів або в завищенні видаткової частини (що спричиняє зменшення прибуткового податку), або в отриманні податкового вирахування. Для цього вони могли замовляти у ТОВ «Просто» підконтрольні фірми з номінальними директорами, а також ліцензіями на будівництво або певні види діяльності. Компанія «Просто» могла задовольнити замовлення подібних клієнтів.
Так, згідно з документами, які є в розпорядженні «ДО», засновник ТОВ «Капітал» Роман Офіцерів в 2008 році на допиті в Управлінні з податкових злочинів (УНП, пізніше УБЕЗ, нині УЕБіПК) розповів, що ще в 2004 році познайомився зі Станіславом Мацелевічем , який запропонував оформити на нього 19 організацій. За кожну він, нібито, платив від 1000 до 5000 рублів.
Чи варто говорити, що Офіцерів, вічний різноробочий і за сумісництвом масовий реєстратор юридичних осіб, не єдиний, хто міг діяти в інтересах свого наймача? Наприклад, інший «підприємець» Володимир Русенко також розповідав слідчому зворушливу історію про те, як «Мацелевіч С. В. скористався моїм незнанням законів» і зареєстрував на його ім'я кілька юросіб, в тому числі ТОВ «Родос» і ТОВ «ТехноСтройКомплект». Згодом Русенко надавав аналогічні послуги ще кільком юридичним фірмам і зараз є засновником 44 організацій з обмеженою відповідальністю.
Клієнтами Мацелевіча могли виступати не тільки будівельні і аграрні організації. У цьому бізнесі він досяг успіху настільки, що до нього зверталися навіть колеги по цеху. Так, в матеріалах знаменитого кримінальної справи омського шалівку, директора ТОВ «Економіко-правовий центр» Андрія Пушко йдеться, що фірми для обнальних операцій він замовляв у нашого героя.
Пушко набував у Мацелевіча вже готові фірми з директором і розрахунковим рахунком в банку. Так, наприклад, були придбані ТОВ «ТЗК« Північний завезення »і ВАТ« Уральський завод сільськогосподарського машинобудування ». При реєстрації деяких фірм він сам ставав засновником і директором: ТОВ «Ортус», ТОВ «Ділові люди», ТОВ «Еконікс», ТОВ «Група підприємств« Ділові люди », ТОВ« Спецторг », ТОВ« Континент-БТ », ЗАТ« Метапласт ».
Один зі співрозмовників «ДО» розповів, що на період 2009-2010 років Мацелевіч міг зареєструвати близько 160 організацій.

Ця послуга через агентів


Поступово до поставленої на потік роботі, ймовірно, могли бути притягнуті посередники, які виключили б особиста присутність в цій схемі Станіслава Вікторовича. Сьогодні це ціла павутина - організована мережа обнальних контор.
Функцію керівника може виконувати якийсь юрист Євген Лузінскій. Безпосередньо він зі Станіславом Мацелевічем не пов'язаний, проте є підстави припустити, що юрист діє в їхніх спільних інтересах. Пан Лузінскій є засновником 9 організацій, одна з яких - ТОВ «Центр підтримки будівельного комплексу Першої гільдії будівельників».
Згідно з документами, які є в розпорядженні «ДО» щонайменше чотири людини, будучи свідками по різних кримінальних справах, в різний час стверджували, що не мають відношення до фінансово-господарської діяльності підприємств, засновниками яких є. Це директор ТОВ «Будсервіс» Накія Ісаєва, директор ТОВ «Ютта» Вадим Гавриляк, директора ТОВ «Будівельна компанія« Віра »і ТОВ« Будівельна фірма «Кайман» Євген Корсуков і Микола Кузнєцов. Всі вони неодноразово давали свідчення в податкових органах і УЕБіПК про те, що реєстрували свої ТОВ на прохання Євгена Лузінского за винагороду. Більш того, ці слова підтверджував і сам Євген Лузінскій, пояснюючи в податкову службу, що зазначені організації створювалися виключно під обналичку.
Цікаво, що номінальні власники обнальних фірм Євген Корсуков і Микола Кузнєцов є також співзасновниками НП «СРО« Перша гільдія будівельників ».

свідки


За останні кілька років підхід податківців до виявлення обнальних організацій змінився докорінно. Якщо раніше метою інспекторів було виявлення номінальних директорів і боротьба фактично велася з ними, то сьогодні податківці шукають вигодонабувачів. Справа в тому, що в більшості випадків фірми реєструються на соціально неблагополучних персон, скажімо, бомжів. При виявленні порушення з цих громадян держава не може стягнути збитки. Інша справа бенефіціар - наприклад, будівельник, який отримав незаконний податкове вирахування.
В такому випадку податкова інспекція в рамках перевірки виявляє обнальную схему і передає матеріали правоохоронцям, завдання яких в суді довести злочинний умисел підприємця. Тут-то шалівку і набуває найважливіше для держорганів значення. По суті, він стає ключовим свідком, який може підтвердити факт передачі кешу обвинуваченому, фіктивність рахунок-фактур і так далі.
Одне з джерел, з яким в рамках розслідування поспілкувався «ДО», колишній співробітник УФНС, розповів, як вибудувана ця робота. За його словами, зустрічаючи в рамках перевірки фірму-одноденку, інспектор звертається безпосередньо до шалівку. В Омську це кілька великих фігур, їх імена в підприємницькому співтоваристві загальновідомі. Вони, в свою чергу, після деяких роздумів (30 хвилин) дають відповідь, чи готові співпрацювати з інспекцією, або відмовляються від дачі показань на підставі статті 51 Конституції РФ.
За припущенням джерела «ДО», в ці 30 хвилин шалівку нібито цікавиться безпосередньо у фігуранта кримінальної справи, скільки, на його думку, варто мовчання бізнес-партнера. Цю версію підтверджують і деякі підприємці, пояснюючи, що ціна може доходити до 1,5 млн рублів.

Нова віха


Значуща подія, коли обнальная гусениця стала перетворюватися в прекрасну будівельно-банкірську метелика, відбулося на вильоті 2008 року. У грудні цього року Станіслав Мацелевіч зареєстрував некомерційне партнерство «Саморегулівна організація« Перша гільдія будівельників ».
Зміна законодавства в 2007-2008 роках регламентувало новий порядок роботи більшості будівельних організацій Росії. З 1 січня 2010 року виконання робіт, які впливають на безпеку об'єктів капітального будівництва, повинно проводитися тільки компаніями, що мають свідоцтва про допуск до таких видів робіт, які видавали СРО. Всі були до цього ліцензії на будівництво з 2010 року свою силу припиняли.
Офіційно членство в організації коштує 300 тис. Рублів. Згідно з даними офіційного сайту СРО, там числяться близько 3 тис. Будівельних організацій. Оскільки в їх числі згадані вище ТОВ «Ютта», ТОВ «СК« Віра », ТОВ« Будсервіс »і ТОВ« СФ «Кайман», визначити число реальних компаній (без мертвих душ) вельми проблематично.
Ось один з показових прикладів роботи СРО. ТОВ «СК« Трейс-Регіон »- організація, за словами Станіслава Мацелевіча, що має членство в« Першої гільдії будівельників », виграє держконтракт на будівництво в Омську велотреку. Її конкурентом на аукціоні виступала ІПК «Житлобуд». Однак згодом Мацелевіч заявив, що всі загальнобудівельні роботи на об'єкті веде все-таки «Житлобуд», а «Трейс-Регіон» виконує тільки фінансові та організаційні функції.
Що стало причиною даної рокіровки, і яку вигоду від цього отримала СРО - питання риторичне, враховуючи, що ТОВ «СК« Трейс-Регіон »настільки« серйозна »компанія, що зареєстрована в житловому будинку Новосибірська.

Ва банк


У 2012 году бізнесмен Здійснює новий ривок - набуває московський Фенікс Капітал Банк, Який в 2013 году відкрівається в Омську під вівіскою «Єдиний Будівельний Банк». Для роботи в банку собирается Кваліфікована команда, а посаду керуючого займає Олег Токарев - син екс-керівника Головного управління Центробанку по Омській області Алдону Токарєвої. Основним напрямком діяльності банку є сфера держзамовлення: тендерна кредитування і банківські гарантії як забезпечення виконання держконтрактів.
За рік роботи банку встиг відбутися конфуз. Названа вище Новосибірська «Трейс-Регіон» виграла муніципальний контракт на будівництво до 300-річчя Омська критої ковзанки на вулиці Бархатова вартістю 181,5 млн руб. Фінансові гарантії виконання компанією контракту надавав Єдиний Будівельний Банк в розмірі 76,5 млн рублів. Коли ж «Трейс-Регіон» фактично завалив роботу, мерія Омська подала позов на розірвання контракту. Однак згодом з генпідрядником було підписано мирову угоду, в рамках якого сума банківської гарантії впала майже в 13 разів - до 6 млн рублів.
Відбувати на містобудівній раді та міськраді довелося директору департаменту будівництва міськадміністрації Сергію Козубович. Він пояснював, що суди, як правило, не підтримують штрафні санкції, а отримані 6 мільйонів - по крайней мере, синиця в руках, а не журавель в небі.
Та все це говорить про те, що згадка пана Мацелевіча в контексті обнального справи є невипадковим. Більшість співрозмовників «ДО» називають це таємницею Полішинеля, проте не готові відкрито назвати речі своїми іменами, оскільки у героя цієї статті «великі зв'язки в судовій системі». На момент написання матеріалу правоохоронці ще не підтвердили факт порушення кримінальної справи стосовно Віктора Шкуренко. Однак заява Станіслава Мацелевіча про допомогу правоохоронцям у розкритті злочину не залишає сумнівів, що і в цій справі він залишить за собою звичний статус свідка. Таким чином, метою черговий урапатріотіческой акції держави по боротьбі з шалівку, швидше за все, стане хоч і не ідеальний, але будуєш бізнес, а не посередники, які заробляють на правовий дисфункції держави.
Володимир Червонящій

джерело: "Діловий Омськ" , 21.10.2014

Як же так вийшло, що два публічних підприємця - рітейлер і будівельник - виявилися втягнуті в історію в подібному контексті?
Чи варто говорити, що Офіцерів, вічний різноробочий і за сумісництвом масовий реєстратор юридичних осіб, не єдиний, хто міг діяти в інтересах свого наймача?