Система охолодження відеокарти - кулер Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900

Наш сайт вирішив написати кілька статей про систему охолодження для відеокарт. Так про таке охолодженні, яке забезпечило б високоефективне охолодження сучасних гарячих відеокарт. Нами було вивчено кілька нових систем охолодження від провідних виробників, але одна з них відклалася в пам'яті ще з виставок і стрічок новин. Йдеться про кулер Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900. Цей кулер призначений для приборкання гарячої вдачі відеокарт AMD Radeon HD2900 , Що випливає з назви. Майже такий же девайс існує в модельному ряду Arctic Cooling і для GeForce 8800 , Але ми не змогли його знайти, а оскільки самим кортіло повертати в руках і оцінити своїми очима цю монструозну систему охолодження, то вона і була негайно придбана. Отже, зустрічайте Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900!

Для нас вже стало звичною справою відкривати коробки з різним «залізом», цікаве, треба сказати, заняття, пізнавальне. Ось і цього разу не обійшлося без відкриття, але перед цим довелося коробку, таки сфотографувати, щоб показати вам.

Система охолодження - упаковка Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900

Коробка - вже знайомий нам по попереднім оглядам продукції Arctic Cooling прозорий пластиковий «чемодан», який цього разу тягне на звання «скриню». А все тому що важкий - раз, великий - два. Важкий - це в порівнянні з іншими продуктами Arctic Cooling, які, незважаючи на свій розмір, дуже легкі, адже все одно важку систему охолодження на відеокарту не поставиш - прогнеться. Цього разу вага системи охолодження становить 440 м - не дотягує до психологічної позначки в півкіло, хоча ентузіасти ставили на відео і тяжче охолодження - ніхто не скаржився. Ну і як все вмістилища продукції Arctic Cooling - упаковка Xtreme має вставку з картону, що пояснює його характеристики і їх переваги перед штатними системами охолодження.

Ну і як все вмістилища продукції Arctic Cooling - упаковка Xtreme має вставку з картону, що пояснює його характеристики і їх переваги перед штатними системами охолодження

Зі зворотного боку система охолодження Accelero Xtreme

Цей самий скриню легко відкривається (ну що поробиш, вміють швейцарці упаковку розробляти), при цьому з неї дістається, подупаковка. Загалом, якась конструкція з прозорого пластикового піддону, тієї самої рекламно-яка б пояснила вставки з картону і клею, в які укладено кулер і приналежності.

Подупаковка системи охолодження Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900

Відкрити цю споруду нескладно і звідти витягується кулер.

Вельми вражаючий кулер. Важкий, з хмарою теплових трубок, які хитромудро вигнуті і трьома вентиляторами розміру 80х80х15 мм.

Кулер Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900

Вид збоку дозволяє трохи більше зрозуміти конструкцію кулера. Так, можна помітити, що всі три вентилятора складають окремий блок, який закріплений на радіаторі за допомогою засувок.

Так, можна помітити, що всі три вентилятора складають окремий блок, який закріплений на радіаторі за допомогою засувок

Кулер Xtreme 2900, вид збоку

Харчування все вентилятори отримують від роз'єму живлення на відеокарті, який має чотири контакти для подачі енергії, контролю оборотів і регулювання швидкості вентиляторів. Це плюс, тому що не задіюється роз'єм на материнській платі і не стирчать зайві дроти від блоку живлення.

З боку підстави картина теж серйозна, тут застосована алюмінієва пластина, до якої прикріплено велика частина алюмінієвих ребер, в центрі пластини є мідна вставка-теплосприймач графічного процесора, з якої контактують всі п'ять мідних теплових трубок.

З боку підстави картина теж серйозна, тут застосована алюмінієва пластина, до якої прикріплено велика частина алюмінієвих ребер, в центрі пластини є мідна вставка-теплосприймач графічного процесора, з якої контактують всі п'ять мідних теплових трубок

Вид з боку підстави Arctic Cooling

В алюмінієву пластину вмонтовані різьбові втулки для кріплення системи охолодження до відеокарти. Решта (менша) частина ребер винесена від основного радіатора на трьох теплових трубках з п'яти, а що залишилися дві трубки загнуті і переносять тепло на верхню сторону основних ребер. Тут же можна помітити і зачепи, якими закріплений вентиляторний блок і чотирьохконтактний роз'єм його харчування.

Вид з торця системи охолодження дозволяє оцінити продуману конструкцію радіатора, справа в тому, що ребра основної частини отримують тепло не тільки від теплових трубок - вони також припаяні до алюмінієвого основи і забирають тепло з його поверхні, що сприяє кращому охолодженню відеопам'яті, прилеглої за задумом розробника кулера до цієї пластині.

Вид з торця системи охолодження дозволяє оцінити продуману конструкцію радіатора, справа в тому, що ребра основної частини отримують тепло не тільки від теплових трубок - вони також припаяні до алюмінієвого основи і забирають тепло з його поверхні, що сприяє кращому охолодженню відеопам'яті, прилеглої за задумом розробника кулера до цієї пластині

Вид на систему охолодження з торця

Судячи з розташування теплових трубок в товщі радіатора, мідна пластина, прилегла до графічного чіпу, має максимальну товщину в центрі і мінімальну по краях. Це правильне рішення в плані теплообміну. Причому частина теплового потоку трьома тепловими трубками виноситься на окремий від основного радіатор, який обдувається одним з трьох вентиляторів. Радіатор розділений на дві частини для побудови правильної компонування, адже на видеоплате є електронні компоненти, які заважають установці цільного радіатора. Крім того, в місці, де з основного радіатора виходять теплові трубки буде розташований алюмінієвий радіатор, що знімає тепло з модуля живлення відеокарти, цей радіатор встановлюється першим.

Місце виходу теплових трубок з основного радіатора

Додатковий радіатор несе на собі 35 ребер з 107 і має площу 343000 мм2 або 0.343 м2, непогано. Причому три теплових трубки пронизують товщу цього радіатора рівномірно, а це добре позначається на теплообміні з навколишнім повітрям.

Причому три теплових трубки пронизують товщу цього радіатора рівномірно, а це добре позначається на теплообміні з навколишнім повітрям

Додатковий радіатор системи охолодження

Основний радіатор має 72 ребра загальною площею приблизно 750000 мм2 або 0,75 м2, а загальна площа тепловипромінюючої поверхні радіатора, таким чином, перевищує 1 квадратний метр.

Вентиляторний блок може бути відносно легко знятий з кулера і ми можемо оцінити конструкцію радіатора. Досвідчене око відразу відзначить монолітність конструкції і грамотність розміщення теплових трубок. Наприклад, дві трубки йдуть крізь основну частину радіатора якраз там, де його ребра найгірше прогріваються за рахунок недостатнього співвідношення товщини і теплопровідності матеріалу ребер.

Розміри радіатора становлять 256х96х36 мм і це тільки сам радіатор, який має 107 ребер. Ось, до речі, і він сам, зі знятим вентиляторним блоком.

Радіатор системи охолодження

Ще одним бонусом цього радіатора є паяні з'єднання ребер з тепловими трубками, а самі ребра між собою скріплені хитрими зачепами, тому радіатор дуже міцний. Мідна основа радіатора оброблено фрезеруванням і має мікроканавки на поверхні, на нього вже нанесена термопаста.

Вентиляторний блок системи охолодження виготовлений з напівпрозорого пластика, який відносно добре гнеться, завдяки чому його можна безперешкодно зняти з радіатора і використовувати для його обдування будь-який інший вентилятор.

Вентиляторний блок системи охолодження

На загальній пластиковій рамці встановлено три вентилятори з діаметром крильчатки 76 мм, що приблизно відповідає 80 мм вентилятору. На самих вентиляторах не вказано ні частота обертання, ні рівень шуму. Однак є наклейка з вказівкою споживаного напруги і струму - 12В і 0.15А.

15А

Наклейка на вентиляторі

Рекламні матеріали на упаковці обіцяють загальний рівень шуму вентиляційної системи охолодження не вище ніж 0.7 сон (це ж скільки в дБ?). Що стосується характеристик вентиляторів, то вони наступні.

Fan speed (Швидкість обертання)

1500-2000 об / хв

Air flow (Повітряний потік)

63 CFM / 107 м3 / ч

Bearing (Підшипник)

FDB (Динамічний рідинного тертя)

Service Life (Напрацювання на відмову)

При 40ºС: 400000 ч. Або 4.5 року

У комплекті кулера ви виявите все найнеобхідніше для його установки і нічого зайвого.

  • Кулер Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900
  • Алюмінієва пластина на зворотну сторону відеокарти, вона ж охолоджує відеопам'ять на зазначеній стороні відеокарти
  • Алюмінієвий радіатор для модуля живлення відеокарти
  • Набір з 17 теплопровідних подушок для пам'яті і транзистора
  • Заглушка PCI з вентиляційними отворами
  • набір кріплення
  • Добре ілюстрований мануал по установці кулера
  • Наклейка з логотипом Arctic Cooling

Кулер Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900   Алюмінієва пластина на зворотну сторону відеокарти, вона ж охолоджує відеопам'ять на зазначеній стороні відеокарти   Алюмінієвий радіатор для модуля живлення відеокарти   Набір з 17 теплопровідних подушок для пам'яті і транзистора   Заглушка PCI з вентиляційними отворами   набір кріплення   Добре ілюстрований мануал по установці кулера   Наклейка з логотипом Arctic Cooling

Комплектація Arctic Cooling Accelero Xtreme 2900

Установка кулера проходить без проблем, достатньо видалити штатний кулер, пригвинтити двома гвинтами радіатор модуля харчування, потім наклеїти теплопровідні прокладки на відеопам'ять і транзистор з боку відеочипа і накласти кулер на відеокарту так, щоб збіглися кріпильні отвори. Зручно робити це, накладаючи відеокарту на лежить на столі кулер. Потім наклеюються залишилися 8 теплопровідних прокладок на пам'ять, що знаходиться на зовнішній стороні карти, потім накладається теплос'емная пластина і вся конструкція стягується вісьмома гвинтами. Залишилося тільки підключити роз'єм живлення вентиляторів до відеокарти.

Відеокарта при установці в слот НЕ вигинається під дією кулера, тому можна визнати рішення вдалим у всіх відношеннях. Залишається тільки перевірити кулер в справі. Але тут у нас вийшла одна невдача - нам просто нема з чим було порівняти цю потужну систему охолодження, крім як до штатного кулером відеокарти Sapphire Radeon HD2900XT.

Але тут у нас вийшла одна невдача - нам просто нема з чим було порівняти цю потужну систему охолодження, крім як до штатного кулером відеокарти Sapphire Radeon HD2900XT

Відеокарта HD2900XT з встановленим Accelero Xtreme 2900

Тому було вирішено просто провести тести і подивитися, наскільки ж краще дана система охолодження в порівнянні зі штатною «візжалкой».

При роботі система охолодження практично не видає шуму. За допомогою мікрофона і програми Wavelab ми виміряли рівень шуму вентилятора блоку на максимальній напрузі. Рівень шуму склав 32 дБ, що трохи менше обертового на максимальних обертах (1800 об / хв) 120 мм вентилятора - його шум зафіксований на позначці 34 дБ. На мінімальних оборотах (7В подається напруга живлення) шум незначний - близько 16 дБ. Встановлений ж на відеокарті кулер був практично одним з найбільш тихих компонентів в комп'ютері. Так, кулер процесора показав рівень шуму 27 дБ, блок живлення - 26 дБ, витяжною корпусних вентилятор - 22 дБ, жорсткий диск - 23 дБ, відеокарта ж з кулером Accelero Xtreme 2900 - 21 дБ.

Але найголовніше в кулері - це все ж його охолоджуючі властивості. Ну так давайте подивимося, на що здатна система охолодження. Для цього ми проведемо випробування, в якому запропонуємо нашої відеокарти попрацювати в 3DMark 06 протягом години на штатному охолодженні, при цьому ми знімемо максимальну температуру графічного чіпа відеокарти. Потім охолодження буде замінено на систему охолодження Arctic Cooling і знову проведена зазначена вище екзекуція. Під час наших випробувань карта працювала на штатних для неї частотах чіпа в 750 МГц і пам'яті в 825 (1650 DDR) МГц. Отримані результати ми звели в таблицю і побудували графіки.

Як бачите, ми отримали вражаючі результати. Ми знали, що відеокарта Sapphire HD2900XT має автоматичне регулювання швидкості обертання кулера, тому ми вирішили підключити кулер безпосередньо до БП для отримання максимальної ефективності. І він нас не розчарував. Звичайно, рівень шуму при цьому відчутний, але ефективність така, що це гарячий чіп був охолоджений до 58 градусів за Цельсієм. Приємно. Тепер можна подумати і про розгін. На графіку середнього стовпця ви можете бачити результат, який був отриманий при 70% від його максимальних обертів, для контролю використовувалася програма RivaTuner версії 2.06. При цьому кулер не чути, тобто його шум був менш 26 дБ, притаманних нашому кулеру.

Не часто в мої руки потрапляють такі чудові продукти. Радує, що в області систем охолодження так багато великих умів (ну а які ще уми придумують настільки оригінальні ідеї?) Працює над тим, щоб наша з вами життя було простіше і безтурботніше. І багато в чому, ця безтурботність забезпечується саме хорошим і надійним охолодженням наших комп'ютерів, життя без яких ми вже не уявляємо. Про розглянуту систему охолодження сказати можна багато чого, що вона хороша, що оригінальна, але я скажу просто - вона ефективна, маючи на увазі тільки те, що система охлежденія Accelero Xtreme 2900 повністю виправдовує кожен вкладений в неї рубль. Добре ще й те, що недоліків у «Екстріму» просто немає. До недоліків я можу віднести тільки те, що немає в комплекті туби з термопастой , В іншому продукт залишив тільки позитивні емоції. Позитивні навіть в плані кріплення, який, як ви пам'ятаєте, у Arctic Cooling викликав всілякі нарікання . І що ще здалося правильним - це розбиття цієї серії на два продукти. Окремо можна придбати майже таку ж систему охолодження для відеокарт GeForce 8800GTx , Тому тут виглядає доречною економія на непотрібних елементах кріплення для іншої відеокарти, якої у вас немає. Загалом, як кажуть в комп'ютерному середовищі: Must Have.

Знову ми розглянули відмінну систему охолодження від швейцарської компанії Arctic Cooling. Тепер ми бачимо, що компанія йде правильним шляхом, пропонуючи російським покупцям цілу серію відмінних і недорогих систем охолодження для відеокарт. Так, розглянутий сьогодні продукт має вартість близько $ 45 $ 48, що не може не радувати. Тому ми сподіваємося незабаром побачити на наших прилавках весь асортимент продукції Arctic Cooling з її невисокими цінами і якісними продуктами.

Плюси системи охолодження

  • Низька ціна
  • Оригінальна конструкція
  • простота монтажу
  • висока ефективність
  • Гнучкість (можна використовувати інший вентилятор)
  • Висока якість збірки

Мінуси системи охолодження

Е ж скільки в дБ?
Ну а які ще уми придумують настільки оригінальні ідеї?