Таблиця хлібних одиниць (ХО) при цукровому діабеті

  1. Що це таке хлібна одиниця?
  2. Хлібні одиниці і інсулін
  3. Добова норма ХЕ
  4. Як рахувати хлібні одиниці
  5. Таблиця хлібних одиниць (ХО)
  6. Хлібні одиниці в молочних продуктах
  7. ХЕ в хлібобулочних виробах
  8. Хлібні одиниці в крупах, картоплі і макаронах
  9. Хлібні одиниці в бобових
  10. Хлібні од в горіхах
  11. Таблиця хлібних одиниць підсолоджувачі
  12. Хлібні одиниці в фруктах
  13. Хлібні одиниці в ягодах
  14. Хлібні одиниці в сухофруктах
  15. Хлібні одиниці в овочах
  16. Таблиця хлібних одиниць готових страв
  17. Хлібні одиниці напоїв
  18. Таблиця хлібних одиниць фастфуд

У правильному і здоровому харчуванні для людей з діабетом важливо вважати споживані вуглеводи. Головне робити це правильно. Адже всі продукти відрізняються між собою за своїм складом, властивостями і калорійності. Для вирішення даної проблеми створили термін «хлібна одиниця» (ХЕ), а також існує таблиця хлібних одиниць.

Що це таке хлібна одиниця?

Хлібна одиниця (ХЕ) - це важлива одиниця, яку люди, що хворіють на діабет, використовують для підрахунку кількості вуглеводів.

Одна така одиниця дорівнює близько 10 (без харчових волокон) або близько 12 (з урахуванням баластних складових) вуглеводів, підвищує цукор в крові в організмі на 2,77 ммоль / л, і використовує для засвоєння організмом людини 1,4 одиниці інсуліну.

Хлібні одиниці і інсулін

Поняття ХЕ було створено саме для хворих на діабет, які використовують інсулін. Адже їм особливо необхідно вирахувати норму інсуліну для введення, виходячи з добової кількості спожитих вуглеводів. Інакше у них можуть виникнути гіпер або гіпоглікемія (Підвищення або зниження цукру в крові).

Знаючи, яка кількість одиниць містить продукт, можна дуже точно скласти щоденний раціон при діабеті, змінюючи одні продукти на інші.

Добова норма ХЕ

Добова норма підбирається індивідуально разом з ендокринологом. Залежить від стадії діабету, способу життя, статі і віку, особливостей організму. Зазвичай значення не перевищує 25 ХЕ в добу.

Як рахувати хлібні одиниці

При створенні терміна «хлібної одиниці» дієтологи взяли за основу самий звичайний продукт - хліб.

Якщо порізати буханку хліба ( «цеглинкою») на стандартні шматки (товщиною в 1 см), то рівно половина такого шматочка, який важить 25 г, буде дорівнює 1 одиниці.

Нижче представлена ​​таблиця ХЕ, користуючись якою можна стежити, скільки вуглеводів ви споживаєте при кожному прийомі їжі. Також хе можна вважати за допомогою діабетичного калькулятора харчування .

💡 ВАЖЛИВО! Продукти, які не містить таблиця хлібних одиниць, можна вживати без розрахунку ХЕ.

Коротке відео про хе:

При контролі свого харчування варто пам'ятати і про глікемічний індекс продуктів . Це допоможе уникнути різких стрибків цукру і правильно розпланувати режим харчування протягом дня.

Таблиця хлібних одиниць (ХО)

Таблиця хлібних одиниць (ХО)

В добу зазвичай людині потрібно приблизно 18-24 хлібних одиниць, які обов'язково повинні бути розділені на 5-6 прийомів їжі: на сніданок, обід і вечерю потрібно споживати 3-4 одиниці, на полуденок - по 1-2 одиниці.

За один такий прийом їжі не можна їсти більше 7 ХЕ. Велику частку вуглеводомістких їжі потрібно вжити до 12 години дня.

Хлібні одиниці в молочних продуктах

Хлібні одиниці в молочних продуктах

ПродуктКількість продукту в 1 ХЕ

молоко (будь-яка жирність) 1 стакан (250 мл) кефір (будь-яка жирність) 1 стакан (250 мл) кисле молоко (будь-яка жирність) 1 стакан (250 мл) йогурт (будь-яка жирність) 1 стакан (250 мл) вершки (будь-яка жирність ) 1 стакан (250 мл) згущене молоко 110 мл сирна маса з родзинками 40 грам сирна солодка маса 100 грам морозиво 65 грам сирник 1 середній вареники з сиром 2-4 шт

ХЕ в хлібобулочних виробах

ХЕ в хлібобулочних виробах

Хліб з борошна грубого помелу, з отрубямі1 шматочок (30 грам)

ПродуктКількість продукту в 1 ХЕ

Хліб житній 1 шматочок (20 грам) Хліб білий, булки будь-які (крім здобних) 1 шматочок (20 грам) Хліб діабетичний 2 шматочки Хліб пшеничний для тостів 20 грам Крекери (сухе печиво, сушки) 15 грам Солоні палички 15 паличок Сухарі 2 шт. Хрусткі хлібці 2 шт. Панірувальні сухарі 1 столова ложка Борошно тонкого помелу 1 столова ложка Борошно грубого помелу, цільні зерна пшениці 2 столових ложки Борошно житнє 1 столова ложка Борошно сої цільна, напівжирна 4 столові ложки Тісто сире: листкове 35 грам Тісто сире: дріжджове 25 грам Вироби з печеного тіста 50 грам Суп з локшини 3 столових ложки Оладки 50 грам Млинці 50 грам Галушки 15 грам Проросла пшениця 25 грам «Попкорн» 15 грам Крохмаль (картопляний, кукурудзяний, пшеничний) 15 грам пряник 40 грам пельмені морожені 50 грам кукурудза 100 грам

Хлібні одиниці в крупах, картоплі і макаронах

Хлібні одиниці в крупах, картоплі і макаронах

ПродуктКількість продукту в 1 ХЕ

Крупа будь-яка сира 1 столова ложка Каша будь-яка варена 2 столових ложки Картопля відварна або печена 70 грам Картопля «в мундирі» 1 штука Картопляне пюре (сухий напівфабрикат) 1 столова ложка Картопляне пюре (на воді) 2 столових ложки Картопляне пюре (на молоці, маслі) 2 столових ложки Картопля сухий 25 грам Картопля фрі смажений 2-3 ст. ложки (12 шт) Картопляні чіпси 25 грам Картопляні оладки 60 грам Кукурудзяні і рисові пластівці (готові сніданки) 4 столових ложки «корнфлекс» (мюслі) 4 столових ложки Макаронні вироби, сухі 4 столових ложки Макаронні вироби варені 60 грам

Хлібні одиниці в бобових

Хлібні одиниці в бобових

ПродуктКількість продукту в 1 ХЕ

Соєві порошок 2 столові ложки Боби, квасоля, сочевиця, соя (стиглі зерна) 170 грам Горох (свіжий і консервований) 4 ст. ложки з гіркою Кукурудза (початок) 100 грам Кукурудза солодка консервована 60 грам

Хлібні од в горіхах

Хлібні од в горіхах

ПродуктКількість продукту в 1 ХЕ

Арахіс з шкіркою 85 грам Волоські горіхи 90 грам Кедрові горішки 60 грам Лісові горіхи 90 грам Мигдаль 60 грам Кешью 40 грам Фісташки 60 грам

Таблиця хлібних одиниць підсолоджувачі

Таблиця хлібних одиниць підсолоджувачі

ПродуктКількість продукту в 1 ХЕ

Діабетик конфітюр 25 грам Мед 1 столова ложка Мед діабетичний 1 столова ложка Порошок для шоколадного пудингу 1 ст. ложка Цукор-пісок 10 грам Цукор-рафінад 3 шматочка Фруктоза 12 грам Сорбіт 12 грам Діабетик шоколад 1/3 плитки

Хлібні одиниці в фруктах

Хлібні одиниці в фруктах

ПродуктКількість продукту в 1 ХЕ

Абрикос (з кісточкою / без кісточки) 130/120 грам Айва 1 фрукт або 140 грам Ананас (з шкіркою) 90 грам Апельсин (з шкіркою / без шкірки) 180/130 грам Банан (з шкіркою / без шкірки ) 90/60 грам Гранат 1 фрукт йди 200 грам Грейпфрут (з шкіркою / без шкірки) 200/130 грам Груша 90 грам Гуава 80 грам Диня (з кіркою) 130 грам Ківі 120 грам Манго 90 грам Мандарин (з шкіркою / без шкірки) 160/120 грам Папайя 140 грам Персик нектарин 1 фрукт або 100 грам Персик 1 фрукт або 140 грам Зливи сині (з кісточкою / без кісточки) 120/110 грам Зливи червоні 80 грам Фей оа 160 грам Хурма 1 середній фрукт Черешня (з кісточками) 10 штук або 100 грам Яблуко (будь-якого кольору) 1 середній фрукт Вишня (з кісточками) 12 штук або 110 грам

Хлібні одиниці в ягодах

Хлібні одиниці в ягодах

ПродуктКількість продукту в 1 ХЕ

Кавун (з кіркою) 250 грам Брусниця 140 грам Бузина 170 грам Виноград 70 грам Ожина 170 грам Суниця 170 грам Журавлина 120 грам Полуниця 200 грам Агрус 150 грам Малина 200 грам Смородина червона 200 грам Смородина чорна 180 грам Чорниця ( лохина) 170 грам

Хлібні одиниці в сухофруктах

Хлібні одиниці в сухофруктах

ПродуктКількість продукту в 1 ХЕ

Сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив, інжир, фініки) 20 грам

Хлібні одиниці в овочах

Хлібні одиниці в овочах

ПродуктКількість продукту в 1 ХЕ

морква (середня) 200 грам буряк (середня) 150 грам гарбуз 200 грам топінамбур 70 грам

Таблиця хлібних одиниць готових страв

Таблиця хлібних одиниць готових страв

ПродуктКількість продукту в 1 ХЕ

котлета

1 середня

Сосиски, варена ковбаса

160 грам

вареники

2 штуки Пиріжок з м'ясом підлогу пиріжка Пельмені 4 штуки

Хлібні одиниці напоїв

Хлібні одиниці напоїв

ПродуктКількість продукту в 1 ХЕ

Квас 1 стакан Кока-кола, Песи-кола півсклянки сік капустяний 2,5 склянки сік морквяний 2/3 склянки сік огірковий 2,5 склянки сік буряковий 2/3 склянки сік томатний 1,5 склянки сік апельсиновий 0,5 склянки сік виноградний 0,3 склянки сік вишневий 0,4 склянки сік грушевий 0,5 склянки сік грейпфрутовий 1,4 склянки сік красносмородіновий 0,4 склянки сік крижовніковий 0,5 склянки сік полуничний 0,7 склянки сік малиновий 0, 75 склянки сік сливовий 0,35 склянки сік яблучний 0,5 склянки

Таблиця хлібних одиниць фастфуд

Таблиця хлібних одиниць фастфуд

ПродуктКількість продукту в 1 ХЕ

Гамбургер подвійний 3 ХЕ Біг-мак потрійний 1 ХЕ Картопля фрі маленький 1 ХЕ Піца 6 ХЕ - 300 грам

Що це таке хлібна одиниця?
Що це таке хлібна одиниця?